Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Marvel-moziuniverzum vagy Marvel-moziverzum (angolul: Marvel Cinematic Universe, röviden MCU) egy filmfranchise és kitalált univerzum, mely a Marvel Studios független szuperhősfilmjeinek helyszíne. A filmek a Marvel Comics kiadványainak szereplőin alapulnak. A közös univerzum – a képregények Marvel-univerzumához hasonlóan – a különálló filmek egyes szereplőinek, helyszíneinek vagy cselekményelemeinek crossoverével alakult ki.
A Marvel-moziuniverzum keretében először megjelent film a A Vasember (2008) volt, amelyet A hihetetlen Hulk (2008), a Vasember 2. (2010), a Thor (2011), az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló (2011), a Bosszúállók (2012), a Vasember 3. (2013), a Thor: Sötét világ (2013), az Amerika Kapitány: A tél katonája (2014), az A galaxis őrzői (2014), a Bosszúállók: Ultron kora (2015), A Hangya (2015), az Amerika Kapitány: Polgárháború (2016) a Doctor Strange (2016), A galaxis őrzői vol. 2. (2017), a Pókember: Hazatérés (2017), a Thor: Ragnarök (2017), a Fekete Párduc (2018) és a Bosszúállók: Végtelen háború (2018) követett. Számos további film áll a fejlesztés és gyártás valamely szakaszában: A Hangya és a Darázs, a Marvel Kapitány, valamint a Bosszúállók: Végtelen háború egyelőre cím nélküli folytatása. Emellett fejlesztés alatt áll a Pókember Hazatérés jelenleg cím nélküli folytatása és A galaxis őrzői 3., valamint megkezdődtek egy Fekete Özvegy-film munkálatai is.
A Marvel-moziuniverzum mind kritikailag, mind pénzügyileg sikeres. 15,4 milliárd dolláros összbevételével minden idők legtöbb pénzt kereső filmfranchise-a. 2018-ig bezárólag a Marvel legsikeresebb filmje a 2012-ben bemutatott Bosszúállók, amely világszerte több mint 1,5 milliárd dolláros bevételt termelt, ezzel minden idők ötödik legnagyobb bevételt elérő filmjévé vált. A mozifilmek mellett ehhez az univerzumhoz kapcsolódóan megjelentek képregények, Marvel-kisfilmek címmel rövidfilmsorozat, valamint több televíziós sorozat is.

2005-ben a Varietyben jelent meg a hír, hogy a Marvel Studios maga kezdi el gyártani filmjeit, melyeket a Paramount Picturesön keresztül fog forgalmazni. A pénzügyi alapot egy 525 millió dollár értékű hétéves megújuló hitel adta a Merrill Lynchnél.[6] Kevin Feige, a Marvel Studios elnöke már 2009-ben utalt ezen filmek közös narratív folytonosságára – akkor még „Marvel Cinema Universe” néven, melyet később „Marvel Cinematic Universe”-re változtatott. (Mindkét kifejezés magyar fordítása „Marvel-moziuniverzum”.)
A Marvel Studios első saját gyártású filmjét, A Vasembert 2008 májusában mutatták be. A film végefőcímét követő jelenetben már megjelent a Nick Furyt alakító Samuel L. Jackson. Jon Favreau rendező úgy nyilatkozott, hogy a jelenetet a rajongók kedvéért tette a filmbe, míg a keletkezései körülményeiről ezt mondta: „Odamentem Kevin Fiege-hez, és megkérdeztem: »Tudod mitől lennének teljesen oda? Megcsináljuk?« Kevin meg azt felelte: »Próbáljuk ki!« Aztán végül tényleg összeraktuk. Csak egy kis jelenet volt, csak egy kacsintás a rajongóknak, hogy figyelünk az alapokra is, és még a Bosszúállóknak is megágyazott. egy titkos forgatási napon hoztuk be, amikor csak a legnélkülözhetetlenebb stábtagok voltak ott, nehogy kitudódjon a titkunk.” Amerika Kapitány pajzsa szintén látható volt a filmben. Favreau így számolt be a pajzs eredetéről: „Egy ILM-es tette oda nekünk viccből az egyik cineSync-ülésünkön, amikor a vizuális effektusokat hagytuk jóvá. Jót nevettünk rajta, majd azt mondtam: »Hagyd benne, ez elég menő – lássuk meglátja-e valaki!«”

Robert Downey Jr. feltűnt A Vasemberbeli karaktere, Tony Stark szerepében egy rövid cameo erejéig Louis Leterrier A hihetetlen Hulk című 2008-as filmje végén. Downey erről a következőket mondta: „Mi csak keresztbe poroztuk a szuperhőseinek. Ebben a jelenetben én gyakorlatilag felkeresem [William Hurt karakterét, Ross tábornokot, és egyfajta szövetséget fontolgatunk. A legjobb az – anélkül, hogy túl sokat mondanék – hogy amikor rátalálok elég rossz állapotban van. Nagyon szórakoztató volt látni, ahogy ezt a tényleg erős figurát játssza, aki be van csípve.”[12] Ezen felül Amerika Kapitány is látható egy pillanatra jégbefagyva a film alternatív nyitányában, ami a DVD-kiadáson látható. Leterrier ezt meg is erősítette: „Látni fogsz egy embert! Látni fogod. Tetszeni fog.”
Fiege 2010 áprilisában a következőket mondta a közös filmes univerzum építéséről:

„…kimerítő, de szórakoztató. Még sohasem csináltak ilyet ezelőtt, és ez éltet mindenkit. A többi filmkészítő nem szokott ahhoz, hogy olyan színészeket használjon, akiket más filmekhez választottak más filmesek, vagy kapcsolódó cselekményszálakat vagy helyszíneket használjanak, de szerintem mindenki benne volt, és jól szórakozott. Elsősorban azért, mert mindig azt mondtuk, hogy az éppen készülő film az első. Minden összekötő szövet, minden ilyesmi jó móka, és nagyon fontos lesz, ha úgy akarják. Ha a rajongók szeretnének mélyebb betekintést nyerni, kapcsolatokat találni, akkor ott vannak. Van természetesen néhány nagyobb, amiket remélhetőleg a mainstream közönség is követni tud. De  amiért minden filmkészítő itt van, hogy a filmjeiknek önmagukban is meg kell állniuk. Friss látásmódra van szükségük, egyedi hangra, és az, hogy összekapcsolódnak, és a rajongók követhetik a kenyérmorzsákat, csak ráadás.”

A Vasember 2.-ben további utalásokat rejtettek el a többi Marvel-filmre. Ismét feltűnt Amerika Kapitány pajzsa, amiről Favreau így nyilatkozott: „Az előző filmben egy rövid beállítás erejéig már feltűnt Amerika Kapitány pajzsa. Szóval most tényleg ott volt a szobában, így ki kellett találnunk, mit kezdjünk a valósággal, hogy a pajzs ott volt a műhelyében.” A Vasember 2. befejezése további easter eggeket tartalmaz, kiváltképp az a jelenet, ami a S.H.I.E.L.D. menedékhelyén játszódik. Nick Fury és Tony Stark közötti beszélgetés alatt a szobában látható képernyők egyikén egy főiskolai kampuszon zajló rombolást mutat, egy másik egy krátert a sivatagban, míg egy harmadik világtérképet hét jelzéssel. Favreau elmondta: „[az első] A hihetetlen Hulkból van, ami azt jelenti, hogy a Vasember 2. A hihetetlen Hulk előtt játszódik. Ha megnézed a krátert a másik monitoron, az meg thoros dolog. Ott találtak rá a pörölyére. [H]a megnézed azokat a térképeket, mindegyik helyszín a Marvel-univerzumhoz kapcsolódik. És ha megnézed egyesével [k]ettő az Amerika Kapitány: Az első bosszúállóhoz kapcsolódik, egy a Thorhoz. Ami Afrikában van, az pedig Fekete Párduchoz.”
Clark Gregg mind A Vasemberben, mind a Vasember 2.-ben, mind a 2011-es Thorban feltűnt, mint Phil Coulson S.H.I.E.L.D.-ügynök. Thor-beli szerepéről a következőképpen nyilatkozott: „Coulson azok közül való, akik nem voltak benne az eredeti képregényekben, és csak egy kisebb szerepe [volt] a Vasemberben. És én meg csak egyszerűen szerencsés voltam, hogy a szerepemet kibővítették, és [úgy döntöttek] az univerzum többi részébe is beleteszik.”
Néhány szereplő, aki először a Thorban tűnt fel, így Thor, Loki, Erik Selvig és Sólyomszem, ismét szerepelt Joss Whedon Bosszúállók című filmjében. Kenneth Branagh, a Thor rendezője elmondta: „Joss elég korán, az utómunkálatok elején láthatta. Azt hiszem, ez hatással volt arra is, ahogy Thor a Bosszúállókban szerepelt, és hogy Loki a történet része lett.” Loki – feltételezett halála után – szerepelt a Thor végefőcím utáni jelenetében Erik Selviggel. Branagh kifejtette: „Amikor [Loki] a féreglyukba, az űr szövetének egy szakadásába esik a mi filmünk végén, egy ismeretlen helyen tűnik fel újra, valószínűleg egy új ravasz tervvel a fejében, szerintem érdekes volt jelezni, hogy egy új történetbe kerül a Marvel-univerzum egy másik szegletében. Stellan Skarsgård, aki Erik Selviget játszotta, azt mondta, hogy amikor először olvasta a Thor forgatókönyvét, a jelenet még nem szerepelt benne: „Nem, nem azért, mert szerintem akkor még nem volt meg a Bosszúállók végső története. Tavaly ősszel kerestek meg, hogy benne akarok-e lenni a Bosszúállókban. Aztán elkezdték nekem küldeni az oldalakat, meg ilyesmi.” Branagh Sólyomszem cameójáról a Thorban így nyilatkozott: „Őszintén szólva mindig is volt valaki fent a kosárban, amikor Thor betör a S.H.I.E.L.D.-táborba, és amikor azt mondták, lehetne Sólyomszem is, és Sólyomszem meg Jeremy Renner lehetne, az mondtam: »Most vicceltek?« Fel-le ugráltam. Teljesen be voltam sózva. Egy ilyen valaki jött, egy ilyen menő dologért!”

A Sony Pictures és a Disney megegyeztek arról, hogy A csodálatos Pókemberben szereplő OsCorp Tower megjelenjen a Bosszúállókban is. Az ötletet végül elvetették, mert a Bosszúállók Manhattan-látképét már renderelték, mire a az OsCorp épületének dizájnja elkészült.
2015. februárjában Sony Pictures és a Marvel Studios megegyeztek, melynek keretében Pókember karaktere az univerzum részévé vált, elsőként a 2016-os Amerika Kapitány: Polgárháborúban volt látható. Azt együttműködés keretében a Sony és a Marvel Studios közösen készítettek egy Pókember újradolgozást, amit 2017-ben mutattak be Pókember: Hazatérés címmel.

# Film Megjelenés Rendező Író
Első fázis:
01 Vasember 2008. Május 2. Jon Favreau Mark Fergus
Hawk Ostby
Art Marcum
Matt Holloway
02 A Hihetetlen Hulk 2008. Június 13. Louis Leterrier Zak Penn
03 Vasember 2. 2010. Május 7. Jon Favreau Justin Theroux
04 Thor 2011. Április 21. Kenneth Branagh Ashley Edward Miller
Zack Stentz
Don Payne
05 Amerika Kapitány: Az első bosszúálló 2011. Július 22. Joe Johnston Christopher Markus
Stephen McFeely
06 Bosszúállók 2012. Május 4. Joss Whedon Joss Whedon
Második fázis:
07 Vasember 3. 2013. Május 3. Shane Black Drew Pearce
Shane Blac
08 Thor: Sötét világ 2013. November 8. Alan Taylor Don Payne
Robert Rodat
09 Amerika Kapitány: A tél katonája 2014. Április 4. Joe Russo
Anthony Russo
Christopher Markus
Stephen McFeely
10 A galaxis őrzői 2014. Augusztus 1. James Gunn James Gunn
Nicole Perlman
11 Bosszúállók: Ultron kora 2015. Május 1. Joss Whedon Joss Whedon
12 A Hangya 2015. Július 17. Peyton Reed Edgar Wright
Joe Cornish
Adam McKay
Paul Rudd
Harmadik fázis:
13 Amerika Kapitány: Polgárháború 2016. Május 6. Joe Russo
Anthony Russo
Christopher Markus
Stephen McFeely
14 Doctor Strange 2016. November 6. Scott Derrickson Jon Spaihts
15 A galaxis őrzői vol. 2. 2017. Május 5. James Gunn James Gunn
16 Pókember: Hazatérés 2017. Július 7. Jon Watts Jonathan M. Goldstein
John Francis Daley
Jon Watts
Christopher Ford
Chris McKenna
Erik Sommers
17 Thor: Ragnarök 2017. November 3. Taika Waititi Craig Kyle
Christopher Yost
18 Fekete Párduc 2018. Február 16. Ryan Coogler Ryan Coogler
Joe Robert Cole
19 Bosszúállók: Végtelen háború 2018. Április 27. Joe Russo
Anthony Russo
Christopher Markus
Stephen McFeely
20 A Hangya és a Darázs 2018. Július 6. Peyton Reed Chris McKenna
Erik Sommers
Andrew Barrer

Gabriel Ferrari
Paul Rudd
21 Marvel Kapitány 2019. Március 8. Anna Boden
Ryan Fleck
Geneva Robertson-Dworet
22 Bosszúállók: Végjáték 2019. Május 3. Joe Russo
Anthony Russo
Christopher Markus
Stephen McFeely
Negyedik fázis:
23 Pókember: Idegenben 2019. Július 5. Jon Watts Chris McKenna
Erik Sommers
24 Fekete Özvegy 2020. Május 1. Cate Shortland Jac Schaeffer
Ned Benson
25 Az örökkévalók 2020. November 6. Chloé Zhao Matthew K. Firpo
Ryan Firpo
26 Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings 2021. Február 12. Destin Daniel Cretton David Callaham
27 Doctor Strange in the Multiverse of Madness 2021. Május 7. Scott Derrickson N/A
28 Thor: Love and Thunder 2021. November 5. Taika Waititi Taika Waititi

Tervezett projektek: És ez még nem miden, ugyanis Kevin Feige két olyan produkciót is bejelentett, melyekre milliók vártak már hosszú évek óta. Ezek szerint az MCU-hoz csatlakozik Penge és a Fantasztikus négyes csapata is (utóbbi 2 egyelőre nem kapott premierdátumot), de jön A galaxis őrzői 3, a Fekete Párduc 2, a Mutants és a Marvel Kapitány 2 is!